giglio


Florens Guide


MICHELANGELO I FLORENS

Michelangelo föddes i en by i Caprese nära staden Arezzo, men flyttade nästan som nyfödd med familjen  till Florens.


Michelangelos far anade tidigt sonens artistiska läggning och satte honom i konstskola hos den berömde florentinske målaren Domenico Ghirlandaio.

Han var då mellan 12 och 13 år gammal.

Ett år senare studerade Michelangelo bildhuggarkonsten vid San Marco trädgården, en konstnärskola gynnad av Florens regent, Lorenzo Il Magnifico, där familjen Medicis privata samling av antika statyer stod utställda som studieobjekt och för att bli kopierade av unga talangfulla artister.


Lorenzo de' Medici som genast såg  Michelangelos talang intog en  välvillig inställning till den unge artisten, erbjöd honom ett rum i sitt palats, Medicipalatset, där Michelangelo blev behandlad som en familjemedlen.


En av Lorenzos söner, Giovanni, och Lorenzos brorson, Giulio, som han hade adopterat efter broderns död,  blev så småningom påvar under namnen Leone X (Leo) och Clemente VII (Klemens) och båda gav Michelangelo uppdrag i Florens och Rom!


I palatset kom Michelangelo också i kontakt med den florentinska intellektuella världen med filosofer från nyplatonska kretsar, poeter och konstnärer som Lorenzo omgav sig med.


Efter Lorenzos död 1492, drog sig Michelangelo undan i klostret i Santo Spirito på södra sidan av floden Arno, där han ägnade sig åt studier i anatomi, innan han lämnade staden.


Michelangelo levde flera perioder i Florens och Rom, han reste fram och tillbaka mellan dessa två städer under sitt långa liv.


Under en "annan florentinsk period" fick Michelangelo i uppdrag att göra den berömde giganten ur ett odugligt marmorblock. Statyn av David kan vi se på "konstakademin", Galleria dell'Accademia, där också de fyra "fångarna" finns, de som var avsedda att smycka påven Julius II stora gravmonument i Sankt Peterskyrkan i Rom som aldrig blev färdigt.

Michelangelo kallade uppdraget för "la tragedia della mia vita", mitt livs tragedi!


Michelangelo såg sig själv främst som bildhuggare, för enligt honom var skulpturen klart överlägsen målarkonsten, som passade bättre för "veklingar".


Inom bildhuggarkonsten däremot, krävs det en viss styrka, det är en kamp mellan konstnären och marmorblocket och är därför ansåg Michelangelo att det var en manligare konstart.


Michelangelo behärskade alla de tre största konstarterna; byggnadskonsten, bildhuggarkonsten och bildkonsten och hans bomärke var tre sammanlänkade ringar, vilka senare skulle komma att bli symbolen för Florens första konstakademi Accademia delle Arti del Disegno.


En promenad i centrala Florens med två museibesök för att upptäcka vad Michelangelo lämnat efter sig i staden, vad han låtit sig inspireras av, se kvarteren där han levt och där han är begravd.

gigliosagrestia-nuovamichelangelo-la-notte-1526-33-firenze-sagrestia-nuova-san-lorenzomichelangelo-i-prigioni-di-michelangelo

Sara Elisabet FRIBERG

Auktoriserad guide i Florens. Guidar på svenska och italiano.

e-mail: sarafriberg@hotmail.it
tel: 0039 055 5121668


mobil: 0039 3495130128

adress: Via del Bobolino,15 - 50125 Firenze, Italia

Cod. Fiscale: frbsls68b69z132x

Förslag på guidade turer:

Sara Elisabet FRIBERG

Auktoriserad guide i Florens. Guidar på svenska och italiano.

e-post: sarafriberg@hotmail.it
                sara.florensguide@gmail.com

mobil: 0039 3495130128

adress: Firenze, Italia

Cod. Fiscale: frbsls68b69z132x

 

Privacy Policy

 


facebook
instagram
whatsapp
messenger
35_importunosanta-croce-sepolcro-michelangelo_1michelangelo-buonarroti1