giglio


Florens Guide


PALAZZO PITTI

Inserisci un sottotitolo

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. 
giglio800px-lippi,_tondo_bartolinipitti_boboli_utens02800px-boboli,_anfiteatro_01firenze-boboligrotta2180624-bobolipitti%2001fontana_delcarciofo_palazzopitti04

Palatset Pitti som namnet antyder byggdes av familjen Pitti,närmare bestämt Luca Pitti som var köpman och bankir.

Palatset byggdes efter Filippo Brunelleschis ritningar, samme arkitekt som ritade domkyrkans kupol.


Så småningom köptes palatset 1549 av storhertiginnan Eleonora di Toledo, fru till storhertigen Cosimo I de'Medici.

Eleonora var främst intresserad av grönområdet bakom palatset och inte av palatset i sig och hon engagerade sig i arbetet för att skapa en stor trädgård.


Denna trädgård "Boboliparken", är en av de första så kallade giardino all'italiana, inspirerad av den klassiska senrenässansen och kännetecknas av en geometrisk uppdelning  av utrymmen, varvat med träd och häckar klippta i olika former eller som skulpturer (topiary /buxbom) ofta i kombination av arkitektoniska element såsom fontäner eller statyer, ibland grottor.

Vackert och naturligt utan krusiduller.


Palatset köpte hon också för att området söder om floden Arno "Oltrarno" ansågs mer hälsosamt tack vare den friska luften, som förhoppningsvis skulle göra henne gott eftersom hon led av en svår lungsjukdom.


Pitti palatset har sedan dess byggts ut i etapper under   flera sekel.

Efter Medici dynastin kom ätten Habsburg - Lothringen att flytta in i palatset på 1700 - talet och slutligen kungafamiljen Savoia mellan åren 1865 - 1871 när Florens var det nyfödda enade Italiens huvudstad.


Palatset erbjuder en vacker bevarad historisk miljö som rymmer en betydelsefull samling av målningar och skulpturer, konstföremål, porslin och en utställning med dräkter.

Här hänger tavlor av bl a Botticelli, Filippo Lippi, Raphael, Andrea del Sarto, Pontormo, Tizian, Caravaggio och Rubens.

Förslag på guidade turer:

Sara Elisabet FRIBERG

Auktoriserad guide i Florens. Guidar på svenska och italiano.

e-post: sarafriberg@hotmail.it
                sara.florensguide@gmail.com

mobil: 0039 3495130128

adress: Firenze, Italia

Cod. Fiscale: frbsls68b69z132x

 

Privacy Policy

 


facebook
instagram
whatsapp
messenger
palazzo_pitti_nel_tardo_pomeriggio800px-raphael_madonna_della_seggiola