giglio


Florens Guide


KVARTEREN SÖDER OM ARNO


Florens grundades enligt traditionen runt år 59 e. Kr på norra sidan av floden Arno och hade sitt centrum i dagens piazza Repubblica, men de första bosättningarna på den södra sidan kom långt senare.

Runt 400- talet e. Kr bosatte sig en grupp grekisktalande kristna av syriskt ursprung i området i närheten av kyrkan Sankta Felicita.

Under medeltiden blev "staden" på den här sidan av Arno allt större och allt viktigare och på 1200-talet hölls en marknad på torget framför den ovan nämnda kyrkan.


Den mäktiga familjen Mozzi byggde ett palats i kvarteret som länge var det största i staden och andra adliga familjer kom att bygga torn-hus i området mellan via Santo Spirito och via de' Bardi, några finns kvar, andra är inbyggda i palatsen.


Efter att de stora tiggarordnarna som dominikanerna och franciskanerna slagit sig ner i den norra delen av staden, kom andra mendikantordnar att börja bygga sina kyrkor även i det här området som Santo Spirito av agustinerna och Santa Maria del Carmine av karmeliterna.


Fram till 1300-talet befann sig det här området "oltrarno" utanför stadsmuren. År 1333 stod den sjätte och sista stadsmuren klar och därmed var även Oltrarno utrustat med ett stabilt försvar, som är synligt på en del ställen.


Mellan Ponte Vecchio och den södra stadsporten vid Porta Romana föddes många "ospedali" vilka grundades för att ta emot pilgrimer på väg till Rom.

Ordet kommer från latinets "hospitale; hospitalia" och betyder gästfri och där "hospes" står för både gäst och gästvän. Det var namnet på rummen som var avsedda till gäster och ordet kom långt senare att betyda vårdplats för de sjuka, "ospedale", sjukhus.


Stadsdelen förändrades på 1400-talet när  rika florentinska köpmän och adelsmän började se på detta område med nya ögon, som en lugnare och friskare statsdel, fortfarande "lite på landsbygden" och där man kunde bygga stora påkostade palats.


Den mäktiga Medici familjen köpte Palazzo Pitti i mitten av 1500-talet och gav upphov till den extraordinära nypremiären av stadsdelen Oltrarno och gradvis blev det ett "måste" för fler adliga familjer att bygga sina palats i närheten längs via Maggio och via de Serragli.

Dessa familjer ville naturligtvis inreda och dekorera sina vackra bostäder och detta gav ytterligare fart åt det "konstnärliga" i området eftersom de behövde ett stort antal gravörer, mosaikläggare, träsnidare, guldsmeder, silversmeder och järnsmeder.


Här arbetar fortfarande hantverkarna för öppen dörr och det ligger flera mindre verkstäder där man arbetar med papper och läder enligt gamla traditioner, man gör träramar och träsniderier och förgyllningar av dessa, restaureringar av antika möbler och det finns dessutom "riktiga"skomakare.


Stadsdelen erbjuder affärer, restauranger, museer och monument ibland nästan okända och ett sätt att leva som nästan försvunnit i andra delar av staden.


En avslappnad promenad i en lugnare del av Florens som avslutas med ett besök i kyrkan Santa Maria del Carmine med de berömda freskerna av Masaccio.


gigliofirenze-s.maria%20del%20carmine_lato%20sinistro800px-chiesa_del_carmine,_chiostro800px-santa_maria_del_carmine_sidepiazza-santo-spirito1piazza-santo-spiritoimg_225718145700foto-via-maggio16521637072_e2e25d3997_bpalazzo%20pittidsc0042341944195cantina-capponi

Förslag på guidade turer:

Sara Elisabet FRIBERG

Auktoriserad guide i Florens. Guidar på svenska och italiano.

e-post: sarafriberg@hotmail.it
                sara.florensguide@gmail.com

mobil: 0039 3495130128

adress: Firenze, Italia

Cod. Fiscale: frbsls68b69z132x

 

Privacy Policy

 


facebook
instagram
whatsapp
messenger
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.