giglio


Florens Guide


UFFIZI - GALLERIET

Giorgio Vasari inledde byggandet av uffizipalatset under storhertigen Cosimo I de' Medici på 1500-talet, för att samla alla regeringens departiment och stadsråd i en och samma byggnad.

På så sätt hade Cosimo I all kontroll över hela stadsbyråkratin från Palazzo Vecchio alldeles intill, republikens säte, som han själv flyttat in till och tagit till sin privata bostad.

Byggnaden fick helt enkelt namnet Gli Uffizi som betyder "kontoren" eller "ämbeten".


När sonen Francesco I tog över, omvandlade han "uffizerna" runt 1580-talet till ett konstgalleri genom att ställa ut familjens skulptursamling på den översta våningen som då var under bar himmel.

Samlingen utökades med åren av olika familjemedlemmar från Mediciätten och så småningom öppnades uffizerna för allmänheten i slutet av 1700-talet.


Idag är "Gli Uffizi" ett imponerande konstmuseum och ett av de största museerna i Italien och världen och anses vara bland de äldsta.


Här kan vi beundra tavlor av Giotto, Filippo Lippi, Piero della Francesca, Botticelli, Michelangelo, Leonardo da Vinci, Raphael, Tizian och Caravaggio med flera.


En fascinerande promenad genom den italienska konsthistoriens utveckling från medeltiden till 1600-talet med renässansepoken som huvudattraktion.


gigliocaravaggio-bacchustiziano-venere-urbinopiero-francesca-urbinomichelangelo-tondo-donivinci18lippi-madonna-child-angelsbotticelli-birth-venusbotticelli-primaverala%20piu%20bella%20uffizi%20palazzo

Förslag på guidade turer:

Sara Elisabet FRIBERG

Auktoriserad guide i Florens. Guidar på svenska och italiano.

e-post: sarafriberg@hotmail.it
                sara.florensguide@gmail.com

mobil: 0039 3495130128

adress: Firenze, Italia

Cod. Fiscale: frbsls68b69z132x

 

Privacy Policy

 


facebook
instagram
whatsapp
messenger